Yeraltı Kablolama Nasıl Yapılır?
Kablolama Teknikleri
Yer altından kabloların geçirilmesi konusunda bazı işlem adımları izlenir. Bu işlem adımlarının yeterli ve düzgün şekilde yapılması oldukça önemlidir. Yapılan işlemler internet ve diğer kablo gerektiren sistemlerin düzgün çalışması ve yeraltı kablolama açısından son derece önemlidir. Bunun için kabloların toprak altından geçirilmesi işlemine sıklıkla denk gelinir. Bu işlem sonucunda internet bağlantısı için gereken kabloların toprak altından ve güvenli bir şekilde geçmesi sağlanır.
Kablo İçin Kanallar
İlk adım olarak kablo için kanalların hazırlanması gerekir. Kablo için kanallar uygun araç ve gereçler ile açılır. Toprağın yapısına uygun olacak şekilde araç ve gereç seçimi gerekir. Kanal derinlikleri şehir içinde 80 cm iken şehir dışında en az 60 cm olmak zorundadır. Derinlikle alakalı özel bir durum olması halinde koruyucular kullanarak ortalama 20 cm kadar derinlik azaltılabilir. Her zaman uygulanması tavsiye edilen bir işlem değildir. Dip taraflarda var olan genişlik 40-50 cm olmalı iken üst taraflardaki genişlik ise 60 cm civarında olmalıdır. Bu sayede ideal ölçüler yakalanabilir. Birden fazla kablo olması halinde ise derinlik ve genişlik yeniden hesaplanmalıdır.
Döşeme İşlemi
Yer altında belirtilen şekilde açılan kanallar aracılığı ile hemen kablolar döşenmez. Bu kabloların direkt toprak ile teması olması halinde ömürleri kısa olur. Kanalların açıldığı yerler taşsız bir zemin barındırmalıdır. 10 cm genişliğinde toprak döküldükten sonra açılan kablolar
yerleştirilmeye başlanır. Kum döşenmesi işleminin nedeni ise kablonun burulma veya sorun çıkarma olasılıklarının azaltılmasından kaynaklanır. Kablolar S harfi şeklinde yerleştirilmeli ve düz olmaması gerektiği unutulmamalıdır. Ardından üzerine beton ve tuğla yapılması işlemleri
de gerçekleştirildikten sonra kapatma işlemleri yapılır. Tuğla aralara döşenmeden kapama işlemi tamamlanmaz.
Kablo Kanalları Nasıl Olur?
Kanalın açılması kadar nasıl olacağı da son derece önemlidir. Kablolar arasında en az 7 cm aralık olmalıdır. Bu aralık daha düşük olduğunda ise yanmayı ve yıpranmayı engelleyen bazı teknolojiler kullanılmalıdır. Bu sayede uzun ömürlü bir kullanım söz konusu olur. Bundan dolayı dikkatli ve bilinçli olarak yapılmalıdır.